Συχνές Ερωτήσεις

Έχασα τον κωδικό πρόσβασης μου/του σχολείου μου στο ΠΣΔ. Τι να κάνω; 

Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το Router της μονάδας μας. Τι πρέπει να κάνουμε;

Θέλω να φτιάξω μια ιστοσελίδα για την μονάδα μου. Πώς ξεκινάω;

Μήπως μπορείτε εσείς να μου φτιάξετε ένα site ή να με βοηθήσετε με το Joomla; 

Θέλουμε να βάλουμε σε κάποιες αίθουσες του σχολείου μας Internet. Τι γίνεται με το θέμα της δομημένης καλωδίωσης;

Οι Η/Υ στο εργαστήριό μου είναι πολύ παλιοί, κάθε τόσο χαλάει κι από ένας. Τι μπορώ να κάνω;

Έχω πρόβλημα με το Internet. Πότε έχω πότε δεν έχω. Τι μπορώ να κάνω;

Εδώ και xx μέρες δεν έχω καθόλου Internet. Τι μπορώ να κάνω;

Τι πρέπει να κάνω για την αναβάθμιση του VBI;Έχασα τον κωδικό πρόσβασης μου/του σχολείου μου στο ΠΣΔ. Τι να κάνω;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) μέσω email ή fax και να ζητήσετε να σας αποσταλεί fax με νέο, προσωρινό κωδικό πρόσβασης, τον οποίο θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως σε κάτι που θα γνωρίζετε μόνο εσείς. Αν δεν χρησιμοποιείτε τον router του ΠΣΔ (είναι ένας μαύρος Cisco), τότε θα πρέπει να ενημερωθεί και αυτός ώστε να συνεχίζει το Σχολείο να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του ΠΣΔ.


Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το Router της μονάδας μας. Τι πρέπει να κάνουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε (αν χρειαστεί) να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αντικατάστασης του Modem/Router από τον ΟΤΕ μέσω του ΠΣΔ. Όταν τοποθετηθεί ο νέος Router, επικοινωνήστε ξανά μαζί μας για τον προγραμματισμό του με τα στοιχεία της μονάδας σας ώστε να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του ΠΣΔ.


Θέλω να φτιάξω μια ιστοσελίδα για την μονάδα μου. Πώς ξεκινάω;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα του ΠΣΔ για κατασκευή ιστοσελίδας με τη χρήση Joomla:

http://www.sch.gr/2010-04-07-07-28-46/2010-04-07-09-19-26/2010-07-05-10-38-43

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ιστοσελίδα μόνοι σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ:

http://www.sch.gr/2010-04-07-07-28-46/2010-04-07-09-19-26

Κάποια δωρεάν λογισμικά που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

HTML editors για Windows

kompozer

squarefree

htmlkit

evrsoft


Μήπως μπορείτε εσείς να μου φτιάξετε ένα site ή να με βοηθήσετε με το Joomla;

Αν και ειλικρινά θα το θέλαμε πολύ, δυστυχώς, ο μεγάλος αριθμός των σχολείων που καλύπτουμε το καθιστά απαγορευτικό. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά sites, ελληνικά και ξένα που καλύπτουν κάθε πτυχή του θέματος για κάθε επίπεδο χρήστη.


Θέλουμε να βάλουμε σε κάποιες αίθουσες του σχολείου μας Internet. Τι γίνεται με το θέμα της δομημένης καλωδίωσης;

Αυτό είναι ένα θέμα που συνήθως το αναλαμβάνει ο ηλεκτρολόγος του δήμου ή ιδιώτης ηλεκτρολόγος του σχολείου ή ιδιώτης τεχνικός σε συνεννόηση με το Διευθυντή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από πριν είναι μια επίσκεψη στο χώρο και να δώσουμε κάποιες γενικές συμβουλές και κατευθύνσεις στον ηλεκτρολόγο που θα πρέπει να τις ακολουθήσει. Θα μπορούσαμε πιθανά να είμαστε και παρόντες την ημέρα που θα γίνει η καλωδίωση (εφόσον μας το επιτρέπει ο φόρτος δουλειάς μας). Καλό πάντως είναι να έχουμε υπόψη μας ότι:

  1. Το μέγιστο μήκος μονοκόμματου καλωδίου Ethernet Cat 6 (χωρίς ενίσχυση/Hub/Switch) είναι 100 μέτρα.
  2. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά του Διευθυντή στην επιλογή του κατάλληλου τεχνικού ώστε η τοποθέτηση και συνδεσμολογία των καλωδίων να γίνει σωστά. Ανάλογα με τη συμφωνία ο τεχνικός μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό ISO δομημένης καλωδίωσης. Όπως και να έχει χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος καλής λειτουργίας στο τέλος της εγκατάστασης και μόνο τότε συνιστούμε να γίνει και η τελική της εξόφληση.


Οι Η/Υ στο εργαστήριό μου είναι πολύ παλιοί, κάθε τόσο χαλάει κι από ένας. Τι μπορώ να κάνω;

Πρέπει σε συνεργασία με το Διευθυντή σας να βρείτε τρόπο να τους αντικαταστήσετε. Μια συμφέρουσα λύση είναι να αγοράσετε ανακατασκευασμένα. Οι τιμές ξεκινούν από 45 ευρώ. Καλό βέβαια είναι να αγοράσετε κάτι γύρω στα 100 ευρώ. Μπορείτε έτσι σταδιακά να αντικαθιστάτε 1-2 μηχανήματα το χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά σας. Έτσι έχετε και εγγύηση καλής λειτουργίας και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή γνήσιο Λειτουργικό Windows 7 ή Windows 10 ανάλογα με το μοντέλο.


Έχω πρόβλημα με το Internet. Πότε έχω πότε δεν έχω. Τι μπορώ να κάνω;

Καλό θα είναι να καλέσετε το ΠΣΔ στο 801-11-801-81. Εκεί θα μπορέσουν να δουν (monitoring service) το ιστορικό του router σας (πότε και πόσο χρόνο ήταν/είναι up και πόσο down), πράγματα που δεν μπορούμε να τα δούμε από την υπηρεσία μας. Εξάλλου, αν στο ΠΣΔ δουν θέματα θορύβου γραμμής, μη συγχρονισμού, συχνές συνδέσεις/αποσυνδέσεις κ.λπ. θα δώσουν τη γραμμή σας απευθείας στον ΟΤΕ για έλεγχο (παίρνει 2 εργάσιμες) πράγμα που εσείς δεν μπορείτε να κάνετε συνήθως στον ΟΤΕ της περιοχής σας γιατί η γραμμή ανήκει στο ΠΣΔ και όχι στο Σχολείο.


Εδώ και xx μέρες δεν έχω καθόλου Internet. Τι μπορώ να κάνω;

Για αρχή μπορείτε να κλείσετε το πολύμπριζο όλου του κλωβού έτσι ώστε να γίνουν reset όλες οι συσκευές που περιέχει (router, hubs κ.λπ.). Δείτε τώρα αν διορθώθηκε το πρόβλημα και έχετε Internet. Αυτονόητο θεωρείτε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη και όχι σε καθημερινή βάση. Αν το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να συνδέσετε το καλώδιο Ethernet του πιο κοντινού στον κλωβό Η/Υ απευθείας στο router (βγάζοντας ενδεχομένως τυχόν άλλα καλώδια που έχει) και να δείτε αν τώρα αποκαταστάθηκε η σύνδεση. Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι το hub/switch έχει κάποιο πρόβλημα. Πιθανόν να χρειαστείτε ένα 5μετρο καλώδιο Ethernet για το σκοπό αυτό (?3 κόστος). Αν δοκιμάσατε τα παραπάνω χωρίς αποτέλεσμα καλό είναι να μας πάρετε τηλέφωνο μέσα από το χώρο του εργαστηρίου αν γίνεται, για να δούμε μαζί ποιο μοντέλο router έχετε και ποια λαμπάκια του είναι αναμμένα (π.χ.Power On, CD,Rx,Tx,PPP,κ.λπ.).


Τι πρέπει να κάνω για την αναβάθμιση του VBI;

Αν εφαρμόσετε τις οδηγίες της UniBytes δεν θα έχετε πρόβλημα. Δηλαδή αγορά ενός από τους προτεινόμενους αποκωδικοποιητές, συντονισμός στο κανάλι της ET1, και ρύθμιση της αφύπνισης στις 06:00 όπως εξηγεί το κείμενο.